„Formare Culturală pentru cartiere urbane” este un modul de traininguri specializate ce oferă traininguri pentru lucrătorii din instituții publice de cultură, centre culturale, case de cultură, grupuri de inițiativă civică și organizații non-profit care funcționează în diferite cartiere urbane. Proiectul este conceput pentru profesionalizarea specifică a echipelor de management și de comunicare din organizații care fac programare culturală în cartiere urbane, în ceea ce privește creșterea și diversificarea beneficiarilor și publicurilor țintă.

 

În 2018 modulul se desfășoară sub numele de Dezvoltare comunitară prin formare culturală: creșterea și diversificarea publicurilor prin proiecte culturale în cartiere” în Cluj, București și Timișoara, cu o co-finanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național.

Modulul s-a desfășurat în 2017 sub numele de „Formare Culturală pentru dezvoltare comunitară în cartiere bucureștene”, cu o co-finanțare din cadrul Programului cultural București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB.

2018

Proiectul „Dezvoltare comunitară prin formare culturală: creșterea și diversificarea publicurilor prin proiecte culturale în cartiere” este derulat de platforma Formare Culturală în 2018. În cadrul acestuia se concep traininguri specializate pentru lucrătorii în organizații non-profit și instituții publice de cultură care funcționează în diferite cartiere urbane, se pregătește o publicație de bune practici „Noii Industriași, creativii”, ajunsă la cea de-a treia ediție, și se organizează o întâlnire de networking cultural, proiect al platformei Formare Culturală din 2014.

 

Traininguri

Cele două sesiuni de traininguri (aprilie-mai, septembrie-octombrie 2018) sunt concepute pentru profesionalizarea specifică a echipelor de management și de comunicare din organizații care fac programare culturală în cartiere urbane, în ceea ce privește creșterea și diversificarea beneficiarilor și publicurilor țintă.  

Publicație

„Noii industriași, creativii” este un material resursă, ce conține studii de caz, interviuri, opinii și cercetări pentru industrii culturale și creative românești. În proiectul de față se lansează cel de-al treilea volum. Volumele se structurează organic pe studii de caz, transfer de informație sub formatul interviului dar și sub formă de eseuri și cercetări cu aparat bibliografic, tipic academic.

Întâlnire de networking cultural

Formare Culturală organizează întâlniri de networking cultural la care sunt invitați participanții la traininguri, formatorii, partenerii și la care sunt facilitate întâlnirile cu reprezentanți de instituții publice și private, de tipul organizatori și programatori de evenimente culturale, institute culturale, universități vocaționale, manageri, antreprenori, finanțatori. Întâlnirea de networking cultural din acest proiect are loc pe 10 noiembrie 2018.

2017

Modulul de 4 traininguri, desfășurat între 23 septembrie și 21 octombrie 2017 la Casa Filipescu-Cesianu a Muzeului Municipiului București, urmărește valorificarea și exploatarea patrimoniului bibliotecilor și muzeelor de cartier, prin învățarea și conceperea de metode inovative de atragere a unui public tânăr, în contextul societății tehnologizate actuale (studii de caz, exerciții practice, în cadrul trainingurilor). Trainingurile sunt organizate dîn cadrul proiectului „Formare Culturală pentru dezvoltare comunitară în cartiere bucureștene”, de programul independent Formare Culturală, inițiat în 2012, care implementează conceptul de „experiență formalizată” în formarea profesională creativă prin oferirea de traininguri, consultanță , resurse și întâlniri de networking cultural în proiecte culturale și creative, prin atragerea de experți cu 10+ ani experiență în domeniul respectiv, capabili să își transpună propria experiență de lucru într-un discurs și demers coerent, formal, teoretic și sintetic.

S-a discutat despre adaptarea programării culturale a caselor de cultură din cartiere prin metode tradiționale, dar și actuale de investigare comunitară și cercetare sociologică (metode sociologice și antropologice de descoperire și conectare cu grupuri comunitare, livrate în cadrul trainingurilor) și s-au schițat strategii de dezvoltare de proiecte culturale pentru organizațiile non-profit care activează în cartiere (metode de lobby, principii de lucru cu oameni fără background cultural, metode de folosire a evenimentului cultural pentru activarea sentimentului comunitar, livrate în cadrul trainingurilor).

Participarea la traininguri a fost gratuită datorită co-finanțării din cadrul Programului cultural București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB.

Vezi detalii despre fiecare training în parte mai jos. Fiecare training a durat o zi (de sâmbătă) și este susținut de un formator cu experiență de peste 10 ani în domeniul de referință.

Proiectul a fost co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Parteneri: Muzeul Municipiului BucureștiModernism.roIlly

Dezvoltator comunitar

Înscrie-te la newsletter aici să afli când va fi programat acest training – doar anumite traininguri sunt programate în două sesiuni anuale, primăvară și toamnă. Oricând poți alege varianta one-to-one. /// Ce este dezvoltarea comunitară și de ce este important a fi...

Facilitator cultural

Înscrie-te la newsletter aici să afli când va fi programat acest training – doar anumite traininguri sunt programate în două sesiuni anuale, primăvară și toamnă. Oricând poți alege varianta one-to-one. Cum ajungi la „vecinii” tăi din cartierele aflate în proximitatea...

Comunicator creativ

Comunicare pentru comunităţi culturale: dezvoltare comunitară prin comunicare proactivă şi creativă înscrie-te la newsletter aici să afli când va fi programat acest training – doar anumite traininguri sunt programate în două sesiuni anuale, primăvară și toamnă....

Fundraiser cultural

Înscrie-te la newsletter aici să afli când va fi programat acest training – doar anumite traininguri sunt programate în două sesiuni anuale, primăvară și toamnă. Oricând poți alege varianta one-to-one. Dacă dorești ca ideile tale să devină realitate în organizația în...

 

 

 

Ne-am bucurat să avem înscriși la aceste traininguri din 2017 reprezentanți din:

 

Organizații culturale, sociale și organizații curioase

Centrul pentru Dezvoltare Socială CEDES
Asociatia Atitudini si Alternative, Bucuresti
ASOAF – BOW
Comunitatea Rușilor Lipoveni din Romania, Rețeaua de Cultura
Seeding Knowledge
Assystem
Initiativa Domnesti
Artrom, Romanoboutiq
REAL GRAPHIK SRL
S.C Rapsodia Media
Asociatia Link Center (Scrie despre Tine), Compania de Teatru Labirint
Bucharest Cultural Events
Asociatia Tam-Tam
Take 1 Events, DisruptHR, Horse Eye
Bricks for kidz
Asociația Parcul Natural Văcărești
Asociația Avangarde
International Advertising Association
Fundatia Arhitext design / Asociatia MKBT: Make Better
ENOA LINGUISTICS / ROTARACT BUCURESTI
Patriarhia Romana
proiect de initiativa civica – un microgrant finantat de PMB – si educatie prin reciclare creativa
Bricks4kidz, Cerebro Consulting
NN asigurari
Fondul român de dezvoltare socială – FRDS

Organizații culturale, sociale și organizații curioase

Oracle / Forumul Tinerilor
Asociatia Atitudini si Alternative
Asociatia Artrom, Romanoboutiq
Webhelp Romania SRL
REAL GRAPHIK SRL
ASOCIATIA CULTURALA BRANDYOU-UP
Asociatia Link Center (Scrie despre Tine), Compania de Teatru Labirint
Asociatia UPgrade
DICEducation/ Bricks for kidz
Fundația culturală OM BUN, Asociația Cabanierilor din România, Asociația Turistică Ghizii României, Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România
Asociatia pentru Dezvoltare Urbana
Asociatia Institutul pentru Societatea Cunoasterii, Asociatia Tinutul Buzaului, Asociatia Geomedia
Vagenta
Asociatia Artistilor Plastici Bucuresti
Manifest Cultural
doculivery
Asociatia Art Out
Asociația pentru Educație şi antreprenoriat srtistic SmartArt
ASOCIATIA ED4LEAD, EDUCATIE, FORMARE PROFESIONALA SI LEADERSHIP
Curba de cultura, G.E.Y.C.
ANES – Agentia Nationala Pentru Egalitate de Sanse pentru Femei si Barbati

Structuri educaționale

UNAGE Iasi
Colegiul Național “Iulia Hasdeu”
Liceul Teoretic “Dante Alighieri”
Colegiul German Goethe, Asociația “Tine de Noi”
Scoala Gimnaziala ,,Adrian Paunescu”, Bucuresti
Școala Gimnazială Ferdinand I
Scoala Gimnaziala “George Toparceanu Mioveni” Mioveni, A.I.V. for Mioveni
UCDC (Facultatea de comunicare şi relaţii publice)
Colegiul Tehnic TOMA N.SOCOLESCU Ploiești

 

Reprezentanți din mass-media

Ziarul Metropolis
TVR
Agenția de Monitorizare a Presei Mediafax

 

Biblioteci și muzee

Biblioteca Națională a României
Biblioteca Metropolitana Bucuresti
BIBLIOTECA JUDETEANA ION HELIADE RADULESCU SI CENTRUL EUROPE DIRECT TARGOVISTE

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi
Muzeul National Tehnic prof. ing. Dimitrie Leonida
Muzeul Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu
Muzeul Național al Literaturii Române
Casa Memorială Tudor Arghezi-Muzeul Național al Literaturii Române
Casele Memoriale Ion Minulescu-Claudia Millian și Liviu Rebreanu-Fanny Rebreanu, Muzeul Național al Literaturii Române
Muzeul National Cotroceni

 

Ministerul Culturii și Identității Naționale

LinkedIn
Share
WhatsApp