Antreprenoriat artistic colectiv

Cadrul de cercetare al proiectului se referă la evoluțiile atelierelor de creație colectivă din ultimii 50 de ani din România.

Despre proiect

Cadrul de cercetare al proiectului se referă la evoluțiile atelierelor de creație colectivă din ultimii 50 de ani, care au setat aceste forme de antreprenoriat artistic în funcție de coordonatele societății românești și ale tipurilor de cereri, provocări și consum e atunci.

Savoir-faire

Documentare arte aplicate

Atelierele colective de creație funcționează preponderent în domeniile performance-ului și coregrafiei, designului și artelor decorative – considerate generic, din punctul de vedere academic, ca fiind specializările în materiale și tehnicile specifice: ceramică, sticlă, textile, metal.

În societate

Atelierele colective de creație au rămas adesea asociate fie cu noile medii, fie cu artelor minore, sau artele aplicate; însă în percepția contemporană eale și-au găsit locul și importanța cuvenită între genurile artelor vizuale.

Asociații profesionale

În prezent, asociațiile profesionale ale lucrătorilor culturali profesioniști sunt prevăzute în Ordonanță de urgență privind Statutul Lucrătorului Cultural Profesionist, având în vedere că dezvoltarea unui cadru legislativ coerent privind lucrătorii culturali necesită coordonarea cu politicile UE privind ocuparea forței de muncă, concurența, piața internă, politica socială, drepturile fundamentale, egalitatea și garantarea proprietății intelectuale.

Interviuri video

Arhitect și manager

„Am conectat lumea industriei și a cercetării cu lumea profesioniștilor creativi.”

Designer

„Într-o țară cu o concurență mai mare aș fi fost stimulat să fac mai bine și mai mult.”

Facilitator 

„O țară care nu investește în infrastructura școlară potrivită pentru dezvoltare (…) își sabotează singură viitorul prin restrângerea treptată dar sigură a pieței de carte și creșterea, la fel de sigură, a analfabetismului funcțional.”

Designer de interacțiune

„Lucrăm la intersecția între arhitectură, comunicare și tehnologie”

Resurse curând

Artistul creator în cadrul atelierelor de creație colectivă era încadrat în nomenclatorul meseriilor din România socialistă ca artist‑lucrător în industrie, artist‑decorator, creator industrial, proiectant sau constructor.

„Antreprenoriat artistic colectiv în România” este un proiect  implementat de Asociația MAIA în parteneriat cu platforma Formare Culturală. Acesta se produce între martie și noiembrie 2024 și rămâne disponibil online.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Producător: Asociația MAIA

Parteneri: Asociația Assamblage, Nod Makerspace, România Tradițiilor Creative, Modernism.ro, PostModernism Museum, Illy România

Detalii suplimentare: Oana Nasui, coordonator comunicare, [email protected]

+

Facebook

^

LinkedIn

LinkedIn
Share
WhatsApp