Cercetare despre meserii 

profesii 

creative

Ce sunt profesiile creative și cum funcționează industriile șisectoarele culturale și creative românești, din România sau pornite de aici?

Din 2017 am început să producem materiale video cu profesioniști din diferite domenii creative, create prin intermediul metodei de transfer de cunoștințe generative, completate de documentări și studii culturale despre ecosisteme culturale românești și internaționale.

Am început cu domenii precum  management cultural, curatoriat, regie, film, fotografie, muzică, arhitectură, artă și literatură. Au urmat alte materiale,  în care sunt urmărite profesii creative care utilizează instrumente digitale și structuri precum: creare de cod, Open Source, Open Patents, Creative Commons, Wikipedia, Crowdsourcing, Metadate, Criptomonede, aplicații de geolocație, Internet of Things (IoT), cloud computing, big data, NTF (non-fungible token), VR (virtual reality), AR (augmented reality) și analiza datelor, robotică și imprimare 3D, dar și platformele agregator.

Continuăm în 2023 cu o serie de interviuri video cu profesioniști care urmăresc proiecte culturale și creative dezvoltate în mediul rural, urban mic, produse în sistem de nomadism digital ;).

#profesiicreative

#meseriileviitorului

#formareculturala

Profesii în industrii culturale și creative

Codurile CAEN în ICC sunt: activităţile de editare, activităţile de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune; înregistrările audio şi activităţile de editare muzicală; activităţile de servicii în tehnologia informaţiei; activităţile de servicii informatice; activităţile de arhitectură şi inginerie; activităţile de testări şi analiză tehnică; publicitatea şi activităţile de studiere a pieţei; activităţile de creaţie şi interpretare artistică; activităţi ale bibliotecilor, arhivelor, muzeelor şi alte activităţi culturale; activităţile sportive, recreative şi distractive.

În COR – Clasificarea Ocupațiilor din România regăsim, pentru zona creativă:

k

Subgrupa 26 - Specialiști în domeniul juridic, social și cultural

262 Bibliotecari, arhivari si curatori (2621 Arhivari si curatori, 2622 Bibliotecari si specialisti in alte servicii de informare)

264 Autori, jurnalisti si lingvisti

265 Artisti creatori si actori (2651 Specialisti in arte vizuale, 2652 Muzicieni, cantareti si compozitori, 2653 Dansatori şi coregrafi, 2654 Regizori şi producători de film, teatru şi alte spectacole, 2655 Actori, 2656 Crainici la radio, televiziune şi alte mijloace de comunicare, 2659 Artişti creatori şi actori neclasificaţi în grupele de bază anterioare)

Subgrupa 34 - Alţi specialişti în domeniul juridic, social şi cultural

343 Alţi specialişti în domeniul artistic, cultural şi culinar:

3431 Fotografi,

3432 Designeri de interior şi decorator,

3433 Tehnicieni în domeniul artei (expoziţii, muzee şi biblioteci)

Subgrupa 21 – Specialişti în domeniul ştiinţei şi ingineriei

216 Arhitecţi, proiectanţi, topografi şi designeri:

2161 Arhitecţi constructori,

2162 Arhitecţi în domeniul peisagistic,

2163 Designeri produse şi îmbrăcăminte,

2164 Proiectanţi în domeniul urbanismului şi de sistematizare a traficului,

2166 Designeri grafică şi multimedia

Subgrupa 35 - Tehnicieni în informatică şi comunicaţii

352 Tehnicieni în domeniul telecomunicaţiilor şi al radiodifuziunii şi televiziunii

Subgrupa 12 - Conducători în domeniul administrativ şi comercial

1223 Conducători în domeniul cercetării şi dezvoltării

Subgrupa 14 - Conducători de unități din industria hotelieră, comerț și alte servicii

1431 Conducători de centre sportive, recreative şi culturale

A patra revoluție industrială

Termenul „A patra revoluție industrială” se referă la tehnologii și concepte de organizare a lanțului valoric. Cea de-a patra revoluție industrială are ca scop influențarea diferențelor dintre sfera fizică, digitală și biologică. Integrează sistemele cibernetico-fizice și internetul obiectelor (IoT), datele mari și cloud computing-ul, robotica, sistemele bazate pe inteligență artificială. 

Conceptul de „A Patra Revoluţie Industrială“ a apărut în 2016, odată cu volumul omonim al lui Klaus Schwab, fondator şi preşedinte executiv al Forumului Economic Mondial, gazdă anuală pentru peste 3000 de lideri politici, economici, din ştiinţă şi cultură. Conceptul se referă la o combinaţie de tehnologii care schimbă modul în care trăim, muncim şi interacţionăm. În comparație cu revoluțiile industriale anterioare, cea de-a patra evoluează într-un ritm exponențial, nu într-un ritm liniar.

Mediu de învățare formal și informal

De-a lungul secolului trecut și până astăzi, diferite profesii creative au avut un parcurs distinct, iar proiectul își propune urmărirea acestei evoluții în domeniile muzică, film, artă și literatură și promovarea specificului profesiilor din sectoarele respective, pentru facilitarea cunoașterii acestora de către tineri aflați la început de carieră, dar și de operatori culturali cu experiență, care vor să colaboreze cu profesioniști din domeniile vizate. 

Cercetare despre meserii 

profesii 

creative

proiectele de cercetare produse de noi

Transfer de cunoștințe prin interviuri și studii

Prin aceste interviuri de „transfer de cunoștințe”, se urmărește stimularea interesului tinerilor  să reflecteze asupra calităţilor personale necesare exercitării meseriilor din domeniile vizate, asupra timpului dedicat formării continue şi asupra oportunităţilor oferite de activarea în domeniul cultural.

Interviurile video sunt însoțite de materiale de cercetare-documentare, pentru a investiga detalii privind profesia respectivă sau domeniul de activitate or sectorul de lucru.

Profesii creative în COR

+ meserii noi (meseriile viitorului)

Domenii culturale abordate

Profesioniști intervievați

Ore lucrate la proiecte

Proiectul „Nomazi digitali la sat”, derulat în perioada iulie-noiembrie 2023 cu o cofinanțare AFCN, prezintă soluțiile creative individuale și schimbările metodelor de creație independentă de locație și muncind de la distanță, ale unei selecții de trendsetter-i culturali români care susțin migrația din urban spre rural. De asemenea, sunt prezentate proiecte culturale și afaceri creative dezvoltate în mediul rural sau urban mic.

#ProfesiiCreative #NomaziDigitali

Nomazi digitali la sat

Proiectul promovează în online, prin video, foto și text profesii creative contemporane și este adresat în special tinerilor dorească să lucreze sau deja lucrează în industriile creative.

Parteneri: Modernism.ro, The Institute

În proiectul „Industrie culturală 4.0: profesii creative ale viitorului”, derulat în 2021, sunt urmărite profesii creative care utilizează instrumente digitale și structuri precum: creare de cod, Open Source, Open Patents, Creative Commons, Wikipedia, Crowdsourcing, Metadate, Criptomonede, Internet of Things (IoT), cloud computing, big data, NTF (non-fungible token), VR (virtual reality), AR (augmented reality) și analiza datelor, robotică și imprimare 3D, dar și platformele agregator.

#ProfesiiCreative #MeseriileViitorului

Industrie culturală 4.0: profesii creative ale viitorului

Proiectul propune urmărirea de evoluții profesionale dintr-un punct de vedere disciplinar dar și interdisciplinar și polivalent ca abilități și competențe, pentru facilitarea cunoașterii acestora de către tineri aflați la început de carieră, dar și de operatori culturali și antreprenorii creativi cu experiență, care vor să colaboreze cu profesioniști din domeniile vizate.  

S-a desfășurat în 2021, cu o cofinanțare AFCN și parteneri Modernism.ro, Muzeul Național al Literaturii Române București, The Institute

 

De la meserii creative la industrii culturale

 Este un proiect de promovare în mediul online a profesiilor creative și este adresat în special tinerilor din România care aspiră să lucreze sau sunt tineri practicieni în industriile creative. 

A fost desfășurat în 2020, cu o cofinanțare AFCN și parteneri Modernism.ro, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național al Literaturii Române București.

 

Profesii creative: atunci și acum

Proiectul promovează în mediul online profesii creative, din perspectiva istorică și a provocărilor prezentului, ambele raportate la specificul spațiului românesc: 10 materiale video cu profesioniști din 5 domenii creative – arhitectură, curatoriat, fotografie, management cultural și regie.

Materialele video sunt însoțite de materiale-text bazate pe cercetarea dezvoltării profesiilor respective acum o sută de ani la începuturile României moderne.

Urmărește toate interviurile video despre profesii creative din România
peste 40 de materiale

Din 2017 am început să producem materiale video cu profesioniști din diferite domenii creative, create prin intermediul metodei de transfer de cunoștințe generative, completate de documentări și studii culturale despre ecosisteme culturale românești și internaționale.

ce alte profesii ai vrea să investigăm?
Scrie-ne.

În cadrul Clasificării Ocupațiilor din România se poate centraliza un număr de 232 de meserii ca profesii creative, pe Subgrupele 12, 21, 26, 34 și 35.

LinkedIn
Share
WhatsApp