Profesii creative: atunci și acum

Este un proiect de promovare în mediul online a profesiilor creative și este adresat în special tinerilor care aspiră să lucreze sau sunt practicieni juniori în industriile creative. Nucleul central al proiectului îl reprezintă 10 materiale video cu profesioniști din următoarele 5 domenii creative: arhitectură, fotografie, curatoriat, management cultural și regie. Acestea vor fi însoțite de materiale descriptive, de tip text, bazate pe cercetare-documentare, care expun pe larg subiectul profesiei respective.

Milușă Flueraș, fotograf – Profesii creative, atunci și acum

  Profesii creative: atunci și acum – Fotografie Este un proiect de promovare în mediul online a profesiilor creative și este adresat în special tinerilor din România cu vârste cuprinse între 18-26 de ani, care aspiră să lucreze sau sunt tineri practicieni...

Carne și artă în 1898

„Alte date statistice, dar din Bucureștii anului 1898, publică Adevărul din 14 octombrie. Orașul avea atunci 5 600 de hectare, 1 026 străzi și 282 071 de locuitori. În oraș funcționau: 373 medici, 127 farmaciști, 15 droghiști, 41 dentiști, 631 ingineri, 671 avocați,...

Promovarea a 5 profesii – arhitect, fotograf, curator, manager cultural și regizor va fi făcută atât din punct de vedere istoric, cât și al specificului actual, cu accent pe provocările curente ale fiecărei profesii, calitățile necesare pentru profesia respectivă, instrumentele practice de lucru și instrumente de promovare utilizate în proiecte de succes. Proiectul este construit în jurul binomului trecut-prezent, punând în lumină unele dintre primele profesii creative din România modernă, așa cum erau în urmă cu 100 de ani, cu accent pe diversitate și toleranță, și cum au evoluat ele astăzi.  

Cele 5 profesii au fost alese ca urmare a prezenței în specificul lor a unor elemente care valorifică contribuția primilor profesioniști creativi, care făceau parte din grupuri minoritare, atât că gen, cât și că etnie, la dezvoltarea statului român modern. La începutul secolului XX, spațiul românesc era cel în care se derula activitatea primei femei arhitect (Virginia Haret), în care fotografia era susținută de lucrările unor exponenți ai minorităților naționale (unguri, germani), în care apăreau noi profesii că regizor și producător de film (ținând cont de faptul că primele filme românești apar înaintea primului război mondial). De-a lungul unei perioade de 100 de ani, aceste profesii au avut un parcurs distinct, iar proiectul de față își propune urmărirea acestei evoluții și promovarea specificului fiecărei profesii pentru facilitarea cunoașterii lui de către tineri aflați la început de carieră, dar și de operatori culturali cu experiență, care vor să colaboreze cu profesioniști din domeniile vizate.  

Un proiect marca Formare Culturală, acesta se desfășoară între iulie și noiembrie 2017.

Programul independent Formare Culturală, inițiat în 2012,implementează conceptul de „experiență formalizată” în formarea profesională creativă prin oferirea de traininguri, consultanță , resurse și întâlniri de networking cultural în proiecte culturale și creative, prin atragerea de experți cu 10+ ani experiență în domeniul respectiv, capabili să își transpună propria experiență de lucru într-un discurs și demers coerent, formal, teoretic și sintetic. Programul aduce profesioniști și practicieni din medii culturale și creative laolaltă cu cei care lucrează sau aspiră să lucreze în aceste medii. Atelierele, cursurile și sesiunile de consultanță sunt susținute de formatori cu experiență concretă și de lungă durată în domeniul abordat.

Partenerii proiectului: Modernism.ro, The Institute, Asociația Bucureștiul Meu Drag, Muzeul Municipiului București, NOD Makerspace. Detalii suplimentare: Oana Ioniță Nasui, coordonator comunicare, oana@formareculturala.ro, 0730040514

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Cercetare și filmări in progress