„Profesii creative: atunci și acum” este un proiect al programului Formare Culturală și se desfășoară în perioada iulie – spetembrie 2017. Este un proiect de promovare în mediul online a profesiilor creative și este adresat în special tinerilor din România cu vârste cuprinse între 18-26 de ani, care aspiră să lucreze sau sunt tineri practicieni în industriile creative și este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Nucleul central al proiectului îl reprezintă 10 de materiale video (fiecare de aproximativ 3 minute) cu profesioniști din următoarele 5 domenii creative: arhitectură, fotografie, curatoriat, management cultural și regie. Acestea sunt însoțite de materiale descriptive, de tip text, bazate pe cercetare-documentare, care expun pe larg subiectul profesiei respective.

Promovarea a 5 profesii – arhitect, fotograf, curator, manager cultural și regizor va fi făcută atât din punct de vedere istoric, cât și al specificului actual, cu accent pe provocările curente ale fiecărei profesii, calitățile necesare pentru profesia respectivă, instrumentele practice de lucru și instrumente de promovare utilizate în proiecte de succes. Proiectul este construit în jurul binomului trecut-prezent, punând în lumină unele dintre primele profesii creative din România modernă, așa cum erau în urmă cu 100 de ani, cu accent pe diversitate și toleranță, și cum au evoluat ele astăzi.  

Cele 5 profesii au fost alese ca urmare a prezenței în specificul lor a unor elemente care valorifică contribuția primilor profesioniști creativi, care făceau parte din grupuri minoritare, atât că gen, cât și că etnie, la dezvoltarea statului român modern. La începutul secolului XX, spațiul românesc era cel în care se derula activitatea primei femei arhitect (Virginia Haret), în care fotografia era susținută de lucrările unor exponenți ai minorităților naționale (unguri, germani), în care apăreau noi profesii că regizor și producător de film (ținând cont de faptul că primele filme românești apar înaintea primului război mondial). De-a lungul unei perioade de 100 de ani, aceste profesii au avut un parcurs distinct, iar proiectul de față își propune urmărirea acestei evoluții și promovarea specificului fiecărei profesii pentru facilitarea cunoașterii lui de către tineri aflați la început de carieră, dar și de operatori culturali cu experiență, care vor să colaboreze cu profesioniști din domeniile vizate.  

Un loc aparte îl ocupă profesia de manager cultural, care, la începutul secolului XX, nu avea acesta denumire, deși profilul ei era destul de asemănător cu cel actual. Fie că era vorba de administrarea unei societăți culturale, de gestionarea activităților unei trupe de teatru, de organizarea unor evenimente într-un cămin cultural din mahala sau de promovarea unor publicații în rândul cititorilor, această profesie impune o dinamică ce s-a menținut până astăzi.  

Fiecărei profesii îi sunt dedicate un material descriptiv și două materiale video, care vor avea la bază structura unui interviu cu un profesionist din domeniu (senior și junior), concentrat pe un subiect succint, și informații privind profesia respectivă la începutul secolului trecut.

A fost aleasă varianta de două video-uri per profesie pentru că dorim ca unul dintre experții intervievați să fie senior, cu 12-15 ani experientă de lucru, iar cel de-al doilea să fie un reprezentant al generației tinere, cu vârstă de 25-28 de ani, cu experientă de lucru de 5-7 ani. Aceste două perspective, cu siguranță ambele incitante, pot aduce perspective cu totul noi pentru tinerii de peste 18 ani, aflați la început de drum, dar și pentru cei de 24-26 de ani, aflați într-un punct de cotitură în carieră.

În cadrul fiecărui domeniu, materialele video realizate vor acoperi două puncte:  

  1. perspectiva istorică și antropologică-cum a fost percepută profesia respectivă acum 100 de ani, care era specificul ei, dacă era accesibilă minorităților etnice, femeilor etc.
  2. perspectiva actuală a unui expert asupra profesiei sale:

-provocările actuale ale profesiei

-calitățile necesare pentru profesia respectivă   

-instrumentele practice de lucru

-instrumentele de promovare ale activității sale  

 profesiicreative

Detalii suplimentare: Oana Ioniță Nasui, coordonator comunicare, [email protected], 0730040514

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Partenerii proiectului: Modernism.ro, The Institute, Asociația Bucureștiul Meu Drag, Muzeul Municipiului București

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

LinkedIn
Share
WhatsApp