În cadrul proiectului MoldArte, derulat pentru spațiul creativ din Republica Moldova a fost produs public talk-ul cu tema Statutul social și fiscal al artistului și al lucrătorului cultural. 

În cadrul talk-ului iau cuvântul:  Gabriele Rosana (Director pentru Politici Culturale al Culture Action Europe, Bruxelles), Carmen Croitoru (Director General al Institutului Național de Cercetare și Formare Culturală și conf.univ.dr. al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București), Andrei Chistol (Secretar de Stat în Ministerul Culturii din Republica Moldova), Dorin Vaculovschi (Doctor în Științe Economice, profesor, expert în cadrul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Chișinău), Corina Andrei (Sociolog, Doctor în Științe Politice, Expert în proiecte educaționale și sociale). 


În 1980, Conferința Generală a UNESCO a adoptat o recomandare privind statutul artistului. Prin aceasta, UNESCO solicita statelor membre să îmbunătățească statutul profesional, social și economic al artiștilor, prin punerea în aplicare a politicilor și măsurilor legate de formare, securitate socială, angajare, venituri și condiții fiscale, mobilitate și libertatea de exprimare. La acea vreme, nevoia de a înțelege și consolida rolul „lucrătorului creativ”, precum și nevoia de a îmbunătăți acest statut, erau deja recunoscute de statele membre. Decenii mai târziu, recomandarea rămâne la fel de relevantă. Ținând seama de legislațiile naționale, de specificitățile administrative și de condițiile particulare în care își desfășoară activitatea artiștii și lucrătorii culturali, o parte dintre țările europene au reușit să creeze un sistem propriu, care sprijină și protejează persoanele care activează în domeniul artistic. Altele, printre care și România și Moldova, încă se află pe acest drum plin de provocări. Despre aceste provocări, dar și despre posibilitățile de a le surmonta, despre modele de bune practici și despre importanța fiecărui nou pas înainte, discută invitații conferinței dedicate statutului artistului.

Conferința este înregistrată și subtitrată, fiind disponibilă pentru vorbitorii de limba română și engleză. De asemenea, dacă după vizionarea conferinței aveți întrebări pentru unul dintre vorbitori, vă rugăm să le lăsați într-un comentariu, urmând ca în scurt timp să revenim cu un răspuns.  

MoldArte este un proiect finanțat de EUNIC prin programul Spații Europene de Cultură și organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Institutul Goethe, Ambasada Austriei din Republica Moldova și Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova.

LinkedIn
Share
WhatsApp