Petru Negură este în prezent cercetător al Fundației Alexander von Humboldt (Programul George Forster) la Institutul Leibniz pentru Studii Europene de Est și Sud-Est (Leibniz-Institut für Ost- und Südosteuropaforschung – IOS) din Regensburg, Germania.

Negură deține un master (D.E.A.) și un doctorat în sociologie la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Paris). Este autorul cărții Ni héros, ni traîtres. Les écrivains moldaves face au pouvoir soviétique sous Staline (Paris: L’Harmattan, 2009), tradusă și reeditată în limba română în 2014 (Cartier Publ., 2014).

Este conferențiar la Universitatea Liberă Internațională din Moldova (Chișinău) și cercetător la Centrul de Sociologie și Psihologie Socială din cadrul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice. A fost bursier invitat la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris (EHESS) și lector invitat la Ecole Doctorale en Sciences Sociales din București (EDSS, Universitatea din București). Negură a fost, de asemenea, bursier Fulbright la Universitatea din California din Berkeley, bursier cercetător al New Europe College (București), un bursier al Fundației Gerda Henkel și bursier al Programului de burse academice, Open Society Institute. A fost membru al Consiliului de Administrație al Societății de Studii Române și președinte al SRS Website Committee.

A fost coordonator de țară în Moldova al Programului de Burse Academice – OSF și a condus Forumul PLURAL pentru Studii Interdisciplinare de la Chișinău. De asemenea, este co-fondatorul PLATZFORMA – Revista de critica socială.

Interesele sale academice se referă la sociologia/istoria socială a intelectualilor, educația publică și bunăstarea socială în Europa de Est și fosta URSS.

(sursa bio petrunegura.academia.edu, sursa foto: leibniz-ios.de)

LinkedIn
Share
WhatsApp