Pe 6 octombrie 2024, Casa Tineretului din Timișoara va găzdui evenimentul „Gustul ca patrimoniu”, o inițiativă complexă a asociației CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare care își propune să exploreze relația dintre hrană, terroir și tradițiile culinare. Evenimentul se desfășoară între orele 11:00 și 14:00, și face parte dintr-un proiect cultural mai amplu, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Acest eveniment interdisciplinar reunește trei componente distincte:
- O masă rotundă cu participarea unor experți din domenii diverse
- O expoziție foto intitulată “Gustul ca patrimoniu”
- O degustare de produse locale
Masa rotundă va aduce împreună cercetători, reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale, experți în gastronomie și reprezentanți ai autorităților locale. Printre vorbitori se numără Lucian Cuibus (Convivium leader Slow Food Cluj Transilvania), Sergiu Florean (Asociația CRIES), Anamaria Iuga (Muzeul Țăranului Român), Ersilia Alexa (Universitatea de Științele Vieții din Timișoara), Delia Barbu (My Banat), Paula Bora (Produs în Țara Zimbrilor, Rewilding Romania), Ionuț Crișan (consultant gastronomic), Cristina Chinole (Asociația Lanțul Alimentar Scurt), Laura Laurențiu (blogger culinar), Andrei Frățilă (chef, restaurant Nativ, Cluj-Napoca), Nicu Lazăr (Primăria Comunei Hoghilag).
Discuțiile vor acoperi o gamă largă de subiecte, de la relația dintre terroir și gust, până la rolul cercetării în protejarea patrimoniului alimentar și inițiative de promovare a gastronomiei locale. Se vor aborda teme precum punctele gastronomice locale, experiențele gastronomice autentice, importanța lanțurilor alimentare scurte și rolul administrației publice în susținerea gastronomiei locale.
Expoziția foto „Gustul ca patrimoniu”, care însoțește masa rotundă, va oferi o perspectivă vizuală asupra legăturilor dintre tradiție, sustenabilitate și educație alimentară. Realizată cu sprijinul mai multor organizații și inițiative locale, expoziția va prezenta imagini din bucătării, grădini și pășuni din diverse regiuni ale țării.
Evenimentul se va încheia cu o degustare de produse locale, oferind participanților șansa de a experimenta direct gusturi și arome specifice, subiectul discuțiilor în cadrul mesei rotunde.
Masa rotundă se înscrie într-un demers mai amplu de explorare și promovare a patrimoniului gastronomic local, venind în continuarea unei serii de vizite pe teren și întâlniri gastronomice desfășurate în lunile anterioare, în cadrul aceluiași proiect și reprezentând o componentă integrantă a unui efort susținut de valorificare a patrimoniului gastronomic și alimentar.
Terroir-ul reprezintă ansamblul factorilor de mediu și culturali care influențează caracteristicile distinctive ale produselor agricole, în special ale vinurilor și alimentelor. Acest concept cuprinde elemente precum compoziția geologică a solului, condițiile climatice (inclusiv temperatura, precipitațiile și expunerea la soare), topografia terenului (altitudine, pantă, orientare), biodiversitatea locală și practicile agricole tradiționale specifice regiunii. Terroir-ul determină în mod direct proprietățile organoleptice ale produselor, incluzând gustul, aroma, textura și aspectul vizual. Acești factori interacționează într-un mod complex, creând un profil unic care nu poate fi replicat exact în alte locații geografice. În contextul științific și economic, terroir-ul este utilizat ca un indicator al autenticității și calității produselor, fiind adesea asociat cu sistemele de denominație de origine și indicații geografice protejate.
Program
GUSTUL CA PATRIMONIU
Explorând relația dintre hrană, terroir și tradițiile culinare
masa rotundă , expoziție foto și degustare de produse locale
6 octombrie 2024, Casa Tineretului Timișoara
11.00-14.00
CE NE PROPUNEM?
- Analizarea legăturii dintre terroir, biodiversitate și gust;
- Evidențierea importanței cercetării pentru protejarea patrimoniului alimentar;
- Prezentarea și analizarea unor inițiative de promovare a gastronomiei locale.
DESFĂȘURAREA EVENIMENTULUI:
11.00-11.45: Relația hranei cu terroir-ul
- Terroir și gustul local: explorăm modul în care terroir-ul – definit de factori precum solul, clima și biodiversitatea – contribuie la unicitatea gustului produselor locale. Cum influențează aceste elemente profilul aromatic și calitatea produselor? Impactul biodiversității locale asupra calității ingredientelor și diversității produselor tradiționale.
- Produse locale reprezentative : prezentăm exemple concrete de produse care reflectă caracteristicile specifice ale terroir-ului lor și modul de certificare a acestora, ca elemente de diferențiere.
Invitați (ordine alfabetică): Cuibus Lucian (Convivium leader Slow Food Cluj Transilvania), Florean Sergiu (Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare), Iuga Anamaria (Muzeul Țăranului Român)
11.45-12.00: Rolul cercetării în inventarierea și protejarea patrimoniului local
- Exemple de succes în protejarea patrimoniului alimentar prin cercetare și colaborare comunitară;
- Rolul proiectelor de inventariere în protejarea cunoștințelor și practicilor tradiționale.
Invitat: Ersilia Alexa, Universitatea de Științele Vieții din Timișoara
12.00-12.45: Inițiative pentru promovarea gastronomiei locale
- Punctele gastronomice locale: rolul și impactul lor în promovarea gastronomiei. Cum pot aceste inițiative sprijini comunitățile locale și conserva rețetele și ingredientele locale?
- Experiențele gastronomice: cum putem crea experiențe culinare autentice care să atragă atât localnici, cât și turiști. Integrarea gastronomiei locale în turismul cultural și experiențial. Cum dezvoltăm sustenabil comunitățile locale?
- Importanța lanțurilor alimentare scurte și a rețelelor de aprovizionare de la mici producători: oportunități și provocări;
- Administrația publică: cum pot susține autoritățile locale modele sustenabile de promovare a gastronomiei, ca parte a patrimoniului cultural imaterial.
Invitați: Barbu Delia (My Banat), Bora Paula (Produs în Țara Zimbrilor, Rewilding Romania), Crișan Ionuț (consultant gastronomic), Chinole Cristina (Asociația Lanțul Alimentar Scurt), Laurențiu Laura (blogger culinar), Frățilă Andrei (chef, restaurant Nativ, Cluj-Napoca), Lazăr Nicu (Primăria Comunei Hoghilag)
ACTIVITĂȚI CONEXE:
13.00-14.00: Turul expoziției foto „Gustul ca patrimoniu”
Structurată în mai multe secțiuni, expoziția oferă diverse perspective asupra hranei, punând accent pe legăturile dintre tradiție, sustenabilitate și educație alimentară. Fiecare secțiune este o fereastră către un alt aspect esențial al alimentației responsabile, explorând conexiuni profunde dintre gust, cultură și mediu.
Expoziția foto este una colectivă și ne va purta prin bucătăriile, grădinile și pășunile din mai multe locuri din țară. Aceasta a fost realizată cu sprijinul BioMoșna, Cămara din Totești, Curtea Culorilor, grădinile ASAT, Ferma Cățean, Rewilding România – Produs în Țara Zimbrilor.
14.00: Degustare de produse locale:
O oportunitate pentru participanți de a gusta produse din diverse regiuni ale țării, propuse de artizani și puncte gastronomice locale.
Despre proiectul „Gustul ca patrimoniu”
„Gustul ca patrimoniu” este un proiect cultural produs de Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice & Solidare și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul își propune să exploreze și să promoveze legăturile dintre gastronomie, cultură și patrimoniu local.
Organizațiil participante la masa rotundă: Convivium Slow Food Cluj Transilvania, Muzeul Țăranului Român, Universitatea de Științele Vieții din Timișoara, My Banat, Produs în Țara Zimbrilor, Rewilding Romania, Asociația Lanțul Alimentar Scurt, Primăria Comunei Hoghilag.
Expoziție foto realizată cu sprijinul: BioMoșna, Cămara din Totești, Curtea Culorilor, ASAT- Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, Ferma Cățean, Rewilding România – Produs în Țara Zimbrilor.
Parteneri: Culinarativ, Observator Gastronomic, Modernism.ro
Intrarea este gratuită; se recomandă înscrierea în prealabil aici https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdswbmsw88KSH-AmihEdFEMDtsX_U7c5YB-41mca-9swQ7cHQ/viewform
Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați Mihaela Vețan, manager de proiect, mihaela.veț[email protected], 0741232602.
Notă: Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.