Dr. Florica Zaharia este Conservator Emerita al The Metropolitan Museum of Art, și Directorul și Co-proprietarul Muzeului Textilelor. Pentru douăzeci și opt de ani, Florica Zaharia a fost membră a Department of Textile Conservation (DTC) la The Metropolitan Museum of Art (The Met), din care, treisprezece ani a fost Conservator in Charge al DTC, coordonând un grup de conservatori de textile de renume mondial. După pensionarea de la The Met în 2016, ea s-a întors în România, țara de origine, și a deschis Muzeul Textilelor, în Băița și Hărțăgani, jud. Hunedoara, România. Acesta este un muzeu privat de textile cu o colecție de approximativ 12,000 de piese din România și din toată lumea, colectate împreună cu familia pe durata a ultimilor patru decade.   

Activitate profesională a d-nei Zaharia include cercetări, publicații, prezentări, organizare de expoziții și activități educative în subiecte legate de conservarea și prezervarea textilelor, materialele și tehnologiile textile tradiționale și textilele din Estul Europei.  Dr. Zaharia a făcut cercetări extensive legate de fibrele de cânepă și lână și tehnologiile aferente în România. Printre publicațiile și expozițiile legate de aceste cercetări se numără: Textile tradiționale din Transilvania—tehnologie și estetică. Suceava, Accent Print, 2008; The Secret Life of Textiles: Plant Fibers și The Secret Life of Textiles: Animal Fibers, expoziții la The Metropolitan Museum of Art, 2016-2017 (muzeograf coordinator); Carpathian Echoes –Traditional Textile Materials and Technologies in the Carpathian Mountains of Romania and Ukraine, la Ukrainian Muzeum New York, 2016-2017, (muzeograf coordinator,); și Textilele, Artă și Necesitate—Piese de Vârf din Colecția Muzeul Textilelor, la Muzeul Textilelor, Băița, 2018.
Dr. Zaharia a studiat tapiserie și contextură textilă la Universitatea Națională de Arte Nicolae Grigorescu din București. Tot aici și-a continuat studiile doctorale în arte vizuale pe tema materialelor și tehnologiilor textile tradiționale din Transilvania și impactul acestora în calitatea estetică a artifactelor textile.

(sursa bio: muzeultextilelor.org, sursa imagine: redbull.com)

LinkedIn
Share
WhatsApp