Adela Greceanu (n. 1975) este scriitoare şi jurnalistă de radio. În prezent realizează pentru Radio România Cultural, împreună cu Matei Martin, emisiunea de actualitate culturală Timpul prezent, zilnic, de luni până vineri, pe teme de actualitate socială, politică și culturală. 

 Adela Greceanu a debutat în 1997 cu volumul de poezie Titlul volumului meu, care mă preocupă atît de mult…, Ed. Eminescu, (Marele Premiu „Cristian Popescu” şi Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Sibiu). Au urmat volumele de poezie Domnişoara Cvasi, Ed. Vinea, 2001, Înţelegerea drept în inimă, Ed. Paralela 45, 2004, Și cuvintele sînt o provincie, Editura Cartea Românească, 2014, (Premiul pentru poezie al revistei „Observator cultural”, mențiune la Gala Industriei de Carte din România „Bun de tipar”, categoria Beletristică). În 2008 a publicat romanul Mireasa cu şosete roşii, Editura Polirom, tradus în maghiară. Iar în 2018 a publicat Povestea lui Vasile Alecsandri (biografie romanțată), Editura Muzeelor Literare Iași. În 2021 i-a apărut antologia Șuruburi, șaibe, cuie, piulițe. Poeme alese, Editura Cartier. 

 În 2018 a cîștigat cu povestirea „Dar dacă” prima ediție a Le Prix Boccace (Premiul Boccaccio) acordat unei povestiri românești de asociația franceză „Tu connais la nouvelle?”.

A susţinut lecturi în România şi în străinătate iar fragmente din cărţile sale au fost traduse în germană, engleză, suedeză, neerlandeză, franceză, spaniolă, catalană, maghiară, italiană, slovenă, croată, poloneză.

(foto credit Rareș Avram)

LinkedIn
Share
WhatsApp