7

Programul independent Formare Culturală, inițiat în 2012, implementează conceptul de „experiență formalizată” în formarea profesională creativă prin oferirea de traininguri și consultanță în proiecte culturale și creative, prin atragerea de experți cu 10+ ani experiență în domeniul respectiv, capabili să își transpună propria experiență de lucru într-un discurs și demers coerent, formal, teoretic și sintetic.

Programul aduce profesioniști și practicieni din medii culturale și creative  – ca traineri și consultanți – laolaltă cu cei care lucrează sau aspiră să lucreze în aceste medii. Atelierele, cursurile și sesiunile de consultanță sunt susținute de formatori cu experiență concretă și de lungă durată în domeniul abordat.

7

Trainingurile sunt fie direcționate spre subiecte generale (finanțări, management cultural), fie focusate pe comunități creative și industrii culturale (arte vizuale, film, teatru, design și hand-made, biblioteci etc.). Se lucrează cu grupuri restrânse de participanți, oferind un format de lucru intens, aplicat pe proiectele participanților. Toate trainingurile conțin un modul de managementul riscului în proiecte culturale.

Locurile de desfășurare ale cursurilor sunt alese în funcție de profilul de lucru al programului sau business-ului din locație și de experiența profesională a managerilor acestora.

9

Programul Formare Culturală folosește o formulă complexă de training care reprezintă nu doar conectarea viitorilor profesioniști în cultură cu evoluția fenomenului artistic din România, ci și posibilitatea de a dialoga cu reprezentanți de organizații care au o experiență notabilă în domeniu, generând premisele dezvoltării unor proiecte artistice originale derulate în colaborare.

Cursanții Formare Culturală din ultimii patru ani sunt manageri culturali, artiști, actori, muzicieni, performeri, designeri, creativi, curatori, galeriști de artă, directori de instituții publice, experți culturali, specialiști în aplicații de finanțare europene, economiști etc. Trainingurile au folosit încadrării în punctajele necesare diferitelor fișe de posturi instituționale publice sau private, dar și profesionalizării și specializării în domeniile industriilor creative și culturale.

Rețeaua Formare Culturală este una dinamică, unde se încurajează continuu întâlnirile de tip hub în mediul virtual și colaborările pe proiecte și topicuri comune folosind instrumente actuale de comunicare (Skype, online project management, tutoriale video etc.). Acestă extindere în digital vine din nevoia de a da un acces cât mai mare tuturor beneficiarilor din țară, între sesiunile de traininguri cu participare locală.

Pe lângă acest format de training, Formare Culturală oferă și consultanță pe proiecte și programe culturale individuale, prin specialiștii săi.

Trend-setting-ul educațional deschis de Formare Culturală a inspirat alți operatori publici și privați să adreseze cursuri care să răspundă unor nevoi actuale specifice peisajului cultural românesc și să includă în echipa de traineri componenta de specialiști practicanți.

Programul a fost inițiat în 2012 și implementat din 2013 de către Oana Ioniță Năsui și Minodora Cerin  și are ca invitați formatori cu experiență relevantă în domeniul cultural din România.

Scrie-ne

15 + 1 =